Miałam niedawno urodziny. Miałam je, i nie boję się do tego przyznać. Mam 20 lat (+VAT) i z tej okazji moja koleżanka Ola dała mi wspaniały prezent – uroczy, owinięty kokardką słoik, diabelsko pysznych ciasteczek z masła orzechowego z kawałkami grzesznie smacznej czekolady. Znam tylko dwie osoby, ktore tak pysznie pieką i jedną z nich jest właśnie Ola. Zdolna bestia wpędza mnie i moje zakalce w kompleksy.
Ciasteczka z masłem orzechowym – składniki:
Niezbędne jest, aby jajka i masło nie były zimne, tylko w temperaturze pokojowej.
Ciasteczka z masłem orzechowym – przygotowanie:
Mąkę przesiać z soda oczyszczoną oraz stopniowo dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodać czekoladę i całość wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia oraz formować okrągłe ciasteczka. Należy zostawić odstępy ok 3 cm pomiędzy ciastkami, które w trakcie pieczenia rosną. Piec w temperaturze ok 170-180ºC przez ok 10-15 minut, do lekkiego zbrązowienia.
Ciasteczka powinny być delikatnie wilgotne po wyjęciu z piekarnika.
Ciasteczka ciepłe są bardzo kruche, dlatego polecam odstawienie blachy do wystygnięcia.