“- Mmmmmmm, jaka dobra szynka, gdzie kupiłaś?
– Nigdzie, sama zrobiłam” – no i jak tu się nie cieszyć?
Dziś zapraszam Was na domowy schab dojrzewający z pończochy – surowy, suszony. Uwielbiam wszelkie surowe wędliny, z tymże schabem na czele.
Jak zrobić domowy schab dojrzewający?
Domowy schab dojrzewający z pońćzochy (surowy, suszony) – składniki:
– kilogram schabu
– 5 łyżeczek soli
– 3 łyżki cukru
– pół łyżeczek pieprzu czarnego
– pół łyżeczki pieprzu ziołowego
– łyżeczka mielonej kolendry
– garść majeranku
– główka czosnku
Domowy schab dojrzewający z pończochy (surowy, suszony) – przygotowanie:
Schab myjemy i osuszamy. Czyścimy z tłuszczu, błonek, etc. Nacieramy dokładnie cukrem, wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Co kilka godzin odlewamy wytwarzającą się wodę.
Po wyznaczonym czasie schab wyjmujemy i opłukujemy z cukru. W moździerzu rozcieramy przeciśnięty przez praskę czosnek, z solą, pieprzem czarnym i ziołowym, majerankiem i kolendrą. Tak powstałą pastą nacieramy dokładnie schab. Ponownie wkładamy go do pojemnika z przykrywką i wkładamy do lodówki na siedem dni.
Po tygodniu schab wyjmujemy z lodówki, wkładamy ostrożnie do pończochy i wieszamy go w suchym i przewiewnym miejscu. Pozostawiamy go w ten sposób na kolejne siedem dni. Jeśli lubimy wędliny bardziej wysuszone, możemy schab suszyć przez kolejne trzy dni.
Smacznego!
A gdzie weganie? Gdzie ich wkurzające, wielkie NIE?! buahaha 😀
po jakim czasie gotowe mięso jest do degustacji?
Tak, jak w przepisie – 7 dni w lodówce, 7 dni w pończosze. Po 14 dniach można zajadać się ze smakiem. Pozdrawiam serdecznie.
Uzywamy soli czy peklosoli?
Używałam najzwyklejszej soli jodowanej.
Zamiast pończochy proponuję jednorazowy bandaż z apteki, tanio, czysto i higienicznie 🙂
O, dziękuję, na pewno spróbuję tego sposobu.
Pozdrawiam.
A Nowa czysta pończochy jest niehigieniczna ?
nie no oczywiście że chodzi tu o brudną tydzień noszoną w spoconym bucie pończochę, takie są najlepsze, najwięcej fermentacyjnych kultur bakterii mają :)))
No ba, ja lubię kulinarne eksperymenty, ale jednak schab z brudnej pończochy to nie mój smak.
Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.
Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.
Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form
lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.
Pozdrawiam
Camelia
Petitchef.pl
Dawno nie robiłam, dobrze, że zajrzałam do Ciebie, bo mi przypomniałaś o tym niedopatrzeniu:)
Zrobię go, mam wielką ochotę – tylko te upały … może jest za ciepło? Może trzeba poczekać? Jak zwykle pozdrawiam 🙂
Hmmm moim zdaniem nie jest za ciepło. Mięso i tak utrwala się w soli, więc nie ma obawy, że się zepsuje. Tylko trzeba je suszyć w cieniu. Pozdrawiam i ściskam.