Gluten (dieta bezglutenowa)

Mówiąc najprościej, gluten to mieszanina białek
roślinnych, występująca w ziarnach zbóż:
pszenicy, jęczmienia żyta, przy czym w diecie bezglutenowej zabronione są
również owies, orkisz i wszystkie produkty z ich dodatkiem.
Do wykluczenia glutenu ze swojej diety zmuszone
są osoby chore na celiakię (tzw. choroba trzewna – trwała nietolerancja
glutenu), ale na przejście na dietę bezglutenową decydują się również osoby
zdrowe.
źródło tabeli: www.celiakia.pl
Grupa
produktów
Nie
zawierają glutenu
Mogą
zawierać gluten
Zawierają
gluten
Produkty
zbożowe
Zboża
naturalnie niezawierające glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka,
proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np.
kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa
i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk
bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem
„przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki
kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta
bezglutenowa
Płatki
śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana,
ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone
glutenem
Pszenica
(i jej dawne odmiany, np. orkisz), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies,
mąka
pszenna, żytnia, jęczmienna,
płatki
pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane,
kasza
manna, kuskus,
kasza
jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli,
kasze
owsiane,
kaszki
błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe,
makaron
pszenny, makaron żytni,
pierogi,
pyzy, kopytka, naleśniki,
pieczywo –
każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe 
(chleb biały i razowy, bułki,
bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo
cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki,
sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki
pizza,
bułka do hamburgera,
bułka
tarta
Mięso,
ryby, jaja
Świeże
nieprzetworzone mięso, ryby, jaja
Wędliny
(także te wysokogatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne,
konserwy
rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby
garmażeryjne mięsne ( parówki,kotlety mielone, pulpety, hamburgery)
Panierki
do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
Mleko i
produkty mleczne
Mleko
świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir,
maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty
Jogurty
owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej
zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte
(tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy
producenci dodają błonnik pszenny)
Napoje
mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią
Tłuszcze
Masło,
smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek
Majonezy,
gotowe sosy (dresingi)
Warzywa i
przetwory z warzyw
Wszystkie
warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch,
fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana
Sałatki z
majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre
fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety
sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe
Warzywa
smażone, panierowane
Owoce
Wszystkie
owoce (świeże, mrożone, konserwowane)
Owoce
suszone niekiedy są posypywane mąką, żeby zapobiec sklejaniu, wsady owocowe
Cukier,
słodycze, desery
Cukier,
dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów,
kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane
znakiem „przekreślonego kłosa”
Guma do
żucia,
żelki,
nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki,
chipsy
Ciasta i
ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do
pieczenia, słód jęczmienny
Napoje
Herbata,
kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste
alkohole
Niektóre
kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, napoje owocowo-warzywne,
alkohole z dodatkami smakowymi
Kawa
zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym,
piwo
Przyprawy
Sól,
pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy
Jarzynki
typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w
proszku gotowe dipy i dresingi, sosy sojowe
Zupy
Zupy
domowe z dozwolonych produktów
Zupy w
proszku (instant), kostki bulionowe
Zupy
zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem
Inne
Proszek do
pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe
Preparaty
do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe,
niektóre
aromaty, cukier waniliowy
Zwykły
proszek do pieczenia,
hydrolizowane
białko roślinne, komunikanty z mąki pszennej