Pasteryzacja przetworów

Pasteryzacja to zabieg niezbędny dla zapewnienia naszym przetworom/wekom przynajmniej kilkumiesięcznej  (a czasem nawet kilkuletniej) trwałości. Polega ona na podgrzaniu słoików wraz z ich zawartością (dżemami, sałatkami, etc.) do temperatury powyżej 60 stopni. Dzięki temu niszczone są wszelkie bakterie, drożdże, przez które nasze przetwory mogłyby się zepsuć.
Weki możemy pasteryzować na dwa sposoby: na sucho – w piekarniku oraz na mokro – w garnku. Pierwszy sposób jest podobno łatwiejszy, aczkolwiek przyznam, że wolę pasteryzację w garnku. Z bardzo prostego powodu – moja mama i babcia zawsze pasteryzowały w ten sposób, więc i ja się do niego przyzwyczaiłam.
W obu przypadkach bardzo ważne jest, aby słoiki (i zakrętki), zanim włożymy do nich nasze przetwory, były dokładnie umyte i wyparzone, np. gorącą wodą.

Na czym polega pasteryzacja przetworów? Jak pasteryzować weki?

Pasteryzacja na mokro
1. Czyste słoiki napełniamy gorącymi przetworami tak, aby u góry słoika zostały 2-3 cm. wolnego miejsca
2. Jeśli ranty słoika pobrudzą się przetworami, wycieramy je dokładnie najpierw mokrą szmatką, a później suchą.
3. Dno dużego garnka wykładamy płócienną szmatką
4. Ustawiamy na niej słoiki w taki sposób, aby się wzajemnie nie dotykały, a woda między nimi mogła swobodnie przepływać
5. Wlewamy ciepłą (ani bardzo zimną, ani gorącą) wodę, do wysokości 3/4 słoików
6. Włączamy kuchenkę i doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym delikatnie zmniejszamy płomień pod garnkiem.
7. Utrzymując wodę w lekkim wrzeniu, pasteryzujemy przetwory ok 5-10 minut, chyba, że przepis mówi inaczej
8. Ostrożnie wyjmujemy słoiki, upewniamy się, że są szczelnie zakręcone, a środek każdego wieczka jest wklęsły
9. Odwracamy słoiki do góry dnem i ustawiamy pod kocem. Zostawiamy je w ten sposób do czasu, aż całkiem nie wystygną.
Pasteryzacja na sucho
1. Postępujemy tak samo jak w punkcie 1 i 2 pasteryzacji na mokro
2. Ustawiamy słoiki na blasze, w pewnych odstępach, aby nie stykały się ze sobą
3. Wstawiamy je do piekarnika, ustawiamy grzanie górne i dolne, a temperaturę na ok. 120 stopni
4. Pasteryzujemy je ok. 30-40 minut (chyba, że przepis mówi inaczej); czas liczymy od momentu osiągnięcia przez piekarnik żądanej temperatury
5. Dalej postępujemy jak w punktach 8 i 9 pasteryzacji na mokro.
Uwagi!
Pasteryzowanie mięs – wszelkiego rodzaju mięsa wymagają dłuższej, do tego kilkukrotnej pasteryzacji. Najczęściej pasteryzuje się je trzy razy po 30 minut.
Przepisy na wszelkiego rodzaju przetwory znajdziecie tutaj