Pyszne babeczki bananowo-cynamonowe z polewą karmelową, na które inspirację znalazłam na stronie www.zwegowani.pl
Babeczki bananowo-cynamonowe – składniki:
ciasto
– 5 pokrojonych bananów
– 2 szklanki mąki tortowej
– ¾ szklanki śmietany 18%
– szklanka białego cukru
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 3 jajka
– 3 łyżeczki mielonego cynamonu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– garść orzechów włoskich
polewa karmelowa:
– 3/4 szklanki brązowego cukru
– szklanka śmietanki 30%
– 1,5 łyżki mąki tortowej
– orzechy włoskie
Babeczki bananowo-cynamonowe – przygotowanie:
Masło
i dwa rodzaje cukru łączymy i ubijamy mikserem. Wbijamy kolejno po 1
jajku i wciąż miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia,
cynamon, śmietanę i grubo pokrojone banany. Mieszamy.
i dwa rodzaje cukru łączymy i ubijamy mikserem. Wbijamy kolejno po 1
jajku i wciąż miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia,
cynamon, śmietanę i grubo pokrojone banany. Mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonych foremek. Pieczemy je ok. 50-60 minut w temperaturze 180° C.
W
trakcie pieczenia przyrządzamy sos karmelowy. Cukier łączymy ze
śmietanką. Polewę podgrzewamy na średnim ogniu aż zgęstnieje. Mi nie
zgęstniała wystarczająco, więc zagęściłam ją przy pomoce mąki tortowej
rozrobionej z wodą. Wystudzone babeczki polewamy sosem. Wierzch
przyozdabiamy posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.
trakcie pieczenia przyrządzamy sos karmelowy. Cukier łączymy ze
śmietanką. Polewę podgrzewamy na średnim ogniu aż zgęstnieje. Mi nie
zgęstniała wystarczająco, więc zagęściłam ją przy pomoce mąki tortowej
rozrobionej z wodą. Wystudzone babeczki polewamy sosem. Wierzch
przyozdabiamy posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.