Do tej pory słysząc słowo straciatella, myślałam o pysznych deserach, lodach, czekoladzie, czy innych włoskich pysznościach. Do czasu, aż dowiedziałam się o istnieniu zupy o tej samej, wdzięcznej nazwie. Robi się ją szybko, to w zasadzie włoski rosół z “kluseczkami” o łagodnym smaku…
Składniki:
– 6 szklanek bulionu drobiowego
– 5 jaj
– 40 g tartego parmezanu (można dodać więcej)
– szczypta gałki muszkatołowej
– 2 łyżki stołowe natki pietruszki
– 5 jaj
– 40 g tartego parmezanu (można dodać więcej)
– szczypta gałki muszkatołowej
– 2 łyżki stołowe natki pietruszki
Przygotowanie:
Jajka dokładnie ubijamy, po czym dodajemy do nich parmezan i dokładnie mieszamy aby powstała jednolita masa. Bulion doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wlewamy naszą jajeczno – serową masę, stale mieszając. Garnek znowu stawiamy na ogniu i gotujemy przez kolejnych 5 minut, nie przerywając mieszania. Zupę doprawiamy gałka muszkatołową i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!!
Witam ! Mam pytanie czy można wykorzystać inny rodzaj sera ? Dziękuję i pozdrawiam Joanna
Można wykorzystać polskie odpowiedniki parmezanu.
Pozdrawiam
Sylwia