Uwielbiam frytki i nie wstydzę się do tego przyznać. Kocham je i już. Poprawiają mi humor, gdy jest zły. Ale też sprawiły, że pewnej zimy przytyłam kilka kilo. Kilka dobrych kilo. Przystopowałam więc z ich jedzeniem, robiąc z nich bardziej odświętne jedzenie, niż codzienny posiłek. I chociaż linia powinna być gruba i wyrazista, to postawiłam też na odchudzoną wersję frytek, które ku mojemu zaskoczeniu nie odbiegały smakiem od tych standardowych, smażonych w głębokim tłuszczu.
Pieczone frytki z młodych ziemniaków – składniki:
– młode ziemniaki
– kilka łyżek oliwy z oliwek
– czosnek i papryka w proszku
– suszony tymianek
– pieprz
– opcjonalnie sól
Pieczone frytki z młodych ziemniaków – przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i szorujemy szczoteczką. Kroimy w kształt frytek. Do miski wlewamy oliwę z oliwek i obtaczamy w niej dokładnie pokrojone ziemniaki.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej frytki. Posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut, aż będę miękkie i lekko złote. Po wyjęciu możemy delikatnie oprószyć solą.
Smacznego!!