Krem z białej czekolady i mascarpone z musem rabarbarowym – zarówno na deszcz i niepogodę, zły humor, jak i dla świętowania radości i pięknego, wiosennego słońca. Dobry także bez specjalnej okazji, gdy po prostu mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego. A mus można przygotować nie tylko z rabarbaru, ale również z ulubionych owoców sezonowych. Połączenie mascarpone z białą czekoladą jest wręcz obłędnie, a cały deser, przeplatające się warstwy biała i czerwone, przykuwają wzrok. Do tego całość jest banalnie prosta w przygotowaniu. Sami widzicie – takiego pysznego, wiosennego deseru, trudno jest nie uwielbiać.
Krem z mascarpone i białej czekolady z musem rabarbarowym – składniki:
– 400 g. serka mascarpone
– 100 g. białej czekolady
– 200 g. rabarbaru
– 2 łyżki cukru.
– 2 łyżki soku malinowego (opcjonalnie, dla nadania musowi ładnego koloru)
Krem z mascarpone i białej czekolady z musem rabarbarowym – przygotowanie:
Rabarbar myjemy i kroimy na około centymetrowe kawałki. Przekładamy do garnuszka i dodajemy cukier. Całość zalewamy niewielką ilością wody – ma być jej tyle, aby tylko zakrywała rabarbar. Gotujemy około 15 minut, aż rabarbar będzie zupełnie miękki.
Ugotowany rabarbar odcedzamy na sitku z wody i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Dodajemy sok z malin.
Czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Serek mascarpone miksujemy kilka minut, aż zrobi się puszysty. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszamy całość łyżką.
Do szklanek lub pucharków przekładamy część musu rabarbarowego, następnie warstwę kremu z mascarpone i białej czekolady i ponownie mus. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum pół godziny.
Smacznego!
Piszę się na ten deser! 🙂