Sezon na rabarbar w pełni. Nie trwa długo, więc korzystam z niego ile się da. Tarty, placki, czy niedawny koktajl z rabarbaru, to tylko niektóre z rabarbarowych przyjemności. A dziś kolejna, czyli sorbet z rabarbaru. Bo rabarbar jest tak ciekawym warzywem, z którego można zrobić pyszne lody. I chłodzić się nimi w trakcie upałów. Upałów, które nawiasem mówiąc uwielbiam. Sorbet z rabarbaru przygotowuje się wyjątkowo łatwo i szybko. Jak w przypadku wszystkich innych lodów, najwięcej czasu zajmuje jego mrożenie.
Sorbet z rabarbaru – składniki:
– 3 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
– 2 szklanki wody
– sok z połowy limonki
– miód
Sorbet z rabarbaru – przygotowanie:
Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnuszka. Zalewamy wodą i gotujemy do czasu, aż rabarbar będzie zupełnie miękki. Zajmuje to ok. 10-15 minut.
Następnie rabarbar oraz powstały w ten sposób “kompot” wrzucamy do blendera i miksujemy kilka minut. Dodajemy sok z limonki. Dodajemy również miód do smaku i wszystko mieszamy.
Całość przelewamy do pojemniczków na lód. Jeśli nie mamy takich specjalnych, możemy wykorzystać np. silikonową formę do pieczenia muffinek.
Smacznego!
super pomysł, muszę w tym roku zaopatrzyć się w takie formy przed sezonem:)
Ale super pomysł!! A gdzie kupiłaś takie fajne foremki?
Kupiłam je w Auchan, są malutkie, trochę, jak zabawki dla dzieci, ale właśnie dlatego tak mi się spodobały.