
Sorbet z rabarbaru – składniki:
– 3 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
– 2 szklanki wody
– sok z połowy limonki
– miód
Sorbet z rabarbaru – przygotowanie:
Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnuszka. Zalewamy wodą i gotujemy do czasu, aż rabarbar będzie zupełnie miękki. Zajmuje to ok. 10-15 minut.
Następnie rabarbar oraz powstały w ten sposób „kompot” wrzucamy do blendera i miksujemy kilka minut. Dodajemy sok z limonki. Dodajemy również miód do smaku i wszystko mieszamy.
Całość przelewamy do pojemniczków na lód. Jeśli nie mamy takich specjalnych, możemy wykorzystać np. silikonową formę do pieczenia muffinek.
Smacznego!

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
super pomysł, muszę w tym roku zaopatrzyć się w takie formy przed sezonem:)
Ale super pomysł!! A gdzie kupiłaś takie fajne foremki?
Kupiłam je w Auchan, są malutkie, trochę, jak zabawki dla dzieci, ale właśnie dlatego tak mi się spodobały.