Mak to ja bym mogła jak kardamon – jeść cały rok. A makowiec jest w moim ścisłym TOP 3 ulubionych ciast. Na świątecznym stole jest OBOWIĄZKOWY. Podobnie jak kutia (ta… Read More
Puder z grzybów – naturalny skarb w Twojej diecie
Ale to, że zostanę grzybiarką, to się filozofom nie śniło. I okej, znam i zbieram tylko 3-4 rodzaje grzybów plus boczniaki w piwniczce, ale jeszcze kilka lat temu nawet to… Read More
Co robić w Zakopanem kiedy pada deszcz…
Pełny tytuł powinien brzmieć: Co robić w Zakopanem kiedy pada deszcz lub kiedy nie chcesz iść w góry. Albo nawet nie tyle nie chcesz, co robisz sobie od gór dzień,… Read More
Wegański Quiche Lorraine, czyli tarta z boczkiem bez boczku
Ta tarta miała mi się nie udać. Albo inaczej: na pewnym etapie jej przygotowania byłam pewna, że nic z tego nie wyjdzie. Że będzie się rozpadać, rozłazić, że będzie niesmaczna.… Read More
Kiszone ziemniaki Hasselback
No to już jest istna dekadencja i rozpusta. Bo nie dość, że to są ziemniaki, co już same w sobie jest dobrem (ziemniaczana miłość na zawsze w mym sercu), to… Read More
Kimchi z buraka to fermentowana miłość
O tym, że nie istnieje coś takiego jak jeden przepis na “prawdziwe kimchi” pisałam już we wpisie o pogi-kimchi. Bo odmian kimchi, czyli fermentowanych jest ogrom. A jednak kiedy ostatnio… Read More
Sałatka ziemniaczana z kiszonych ziemniaków
Ale jak to? Kisisz ziemniaki? Z I E M N I A K I? To się da? A to zdrowie? Przecież nie można jeść surowych ziemniaków… Hold on! A kto… Read More
Pogi-kimchi – przepis na tradycyjne, koreańskie kimchi
Na wstępie powinnam dodać, że to nie tylko sprawdzony przepis na koreańskie kimchi, ale co więcej – przepis na koreańskie kimchi w wersji wegańskiej*. Ale zanim w ogóle przejdę do… Read More
Prezenty kupuj lokalnie – edycja podlaska
Idea lokalności z roku na rok, miesiąca na miesiąc, staje się coraz bliższa mojemu serduszku. Dodatkowo teraz, przed świętami na tapecie jest u mnie temat kupowania prezentów od lokalnych wytwórców,… Read More
Kopytka dyniowe – wegańskie
Żadna to tajemnica, dla osób, które mnie znają osobiście lub raz na jakiś czas zaglądają na mój Instagram, że kocham ziemniaki. Kartofle. Pyry. A od niedawna kocham też kopytka dyniowe.… Read More