Marynowanie
polega na włożeniu do marynaty (mieszanki różnych składników), elementów
jakiejś potrawy – najczęściej mięsa, ryb, również drobiu i owoców morza.
Marynujemy je przed ich pieczeniem, duszeniem czy grillowaniem. Dzięki temu
nabierają głębokiego smaku.
polega na włożeniu do marynaty (mieszanki różnych składników), elementów
jakiejś potrawy – najczęściej mięsa, ryb, również drobiu i owoców morza.
Marynujemy je przed ich pieczeniem, duszeniem czy grillowaniem. Dzięki temu
nabierają głębokiego smaku.
Długość
marynowania zależy od rodzaju mięsa. Do najdłużej marynowanych należy
dziczyzna (zrazy z dzika, schab z dzika) którą marynujemy przez kilka dni. Najczęściej podstawą marynaty jest
oliwa lub olej. Dodaje się też różnego rodzaju przyprawy.
marynowania zależy od rodzaju mięsa. Do najdłużej marynowanych należy
dziczyzna (zrazy z dzika, schab z dzika) którą marynujemy przez kilka dni. Najczęściej podstawą marynaty jest
oliwa lub olej. Dodaje się też różnego rodzaju przyprawy.
Marynując
należy pamiętać, aby:
należy pamiętać, aby:
–
naczynie, w którym marynujemy było wykonane ze szkła lub kamienia
naczynie, w którym marynujemy było wykonane ze szkła lub kamienia
–
mięso marynowane przez kilka dni należy codziennie obracać
mięso marynowane przez kilka dni należy codziennie obracać
Popularną
marynatą kuchni marokańskiej, tunezyjskiej i algierskiej jest chermoula, którą
tworzą: czosnek i kolendra, jak również: papryka, kim rzymski, szafran, sok z
cytryny, pietruszka.
marynatą kuchni marokańskiej, tunezyjskiej i algierskiej jest chermoula, którą
tworzą: czosnek i kolendra, jak również: papryka, kim rzymski, szafran, sok z
cytryny, pietruszka.