A u babci ogórki małosolne u babci stały w ciemnej sieni. Po lewej stronie, w wielkim chyba-wiadrze z przykrywką, na której położony był duuży kamień. I tak się te ogórki w wiadrze i w tej sieni robiły, a że ja miłośniczką małosolnych jestem chyba od zawsze, to podjadałam je po kryjomu, już w kilka godzin po włożeniu ich do zalewy. No i co tu dużo mówić – do tej pory niewiele się zmieniło. Ogórki małosolne to dla mnie jeden z synonimów lata, wakacji… i do tego tak łatwo jest je zrobić.
Ogórki małosolne – składniki:
– 2 kg. ogórków gruntowych
– 5 ząbków czosnku
– 4 gałęzie kopru włoskiego
– 20 liści wiśni
– ewentualnie kilka liści czarnej porzeczki
– 6 liści chrzanu i/lub kilka centymetrów korzenia chrzanu
– około 4-5 łyżek soli – woda powinna być słona
Ogórki małosolne – przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy, a następnie wkładamy do żeliwnego, glinianego lub szklanego naczynia, układając je ściśle jeden obok drugiego. Pomiędzy ogórkami układamy ząbki czosnku, koper, liście wiśni, chrzanu, porzeczki i korzeń chrzanu.
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól. Ugotowaną wodą zalewamy ogórki. Wody powinno być tyle, aby zakrywała całe ogórki.
Jeśli chcemy, aby ogórki małosolne były gotowe już następnego dnia, zalewamy je gorącą wodą. Jeśli chcemy poczekać dłużej, zalewamy je wodą przestudzoną.
Całość przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
Smacznego!
Zielony koperku, koniecznie podaj informację w ilu litrach wody rozpuścić sól.
Otóż właśnie… zawsze robię je na tzw. "oko". Na dwa kilogramy ogórków używam około pięciu łyżek soli, a ile wody wykorzystam zależy od naczynia, w którym układam ogórki. Jeśli jest większe, to więcej, bo woda musi je zakrywać w całości.
Wydaje mi się, że zazwyczaj jest to około 6-7 litrów wody. Po wymieszaniu w niej soli testuję czy woda jest faktycznie słona.