W zasadzie samym tytułem tego wpisu: “Hiszpańska fasola z pomidorami i szpinakiem”, streszczam prawie cały przepis. Bo faktycznie jest on bardzo prosty. I jednogarnkowy, co dla mnie zawsze jest ogromnym plusem. Mógłby być też szybki w przygotowaniu, ale używam suchej fasoli, a nie w puszce, co wydłuża czas oczekiwania na jej jedzenie. Ale to “tylko” dlatego, że w takim żarciu, oprócz smaku, chodzi mi również o to, aby było ono zdrowe. A “zdrowe jedzenie z puszki” to jednak oksymoron. Więc wolę poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie. Natomiast pracy nie dodaje nam to pracy. Fasola przecież moczy się sama. Gotuje się też bez większej pomocy.
Hiszpańska fasola z pomidorami i szpinakiem – składniki:
– 2 szklanki suchej, dużej, białej fasoli
– 3 garści szpinaku z oderwanymi ogonkami
– 3-4 pomidory
– 2-3 szklanki passaty pomidorowej (ja użyłam domowego sosu pomidorowego, który zrobiłam jesienią)
– sól i pieprz, ostra papryka
– 2 ząbki czosnku
Hiszpańska fasola z pomidorami i szpinakiem – przygotowanie:
Fasolę zalewamy wodą i odstawiam na około 8 godzin. Po tym czasie wrzucamy ją wraz z wodą do garnka, lekko solimy i gotujemy do miękkości.
Gdy fasola jest gotowa dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy 15 minut.
Następnie dodajemy passatę i szpinak. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Mieszamy i gotujemy kolejne 15-20 minut.
Taka fasola jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako tapas. Podajemy ją posypaną świeżą natką pietruszki.