Jeżeli mi – osobie, która nie je mięsa, udało się to danie przyrządzić i to tak, że goście się nim zajadali, to znaczy, że każdy może je zrobić. Zresztą jest banalnie proste.
Składniki:
– 6 kawałków surowej białej kiełbasy
– 6 cienkich plasterków boczku
– pokrojona papryka
– pokrojona cebula
– ciemne piwo
– majeranek
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Każdy kawałek kiełbasy nakłuwamy kilkakrotnie w różnych miejscach a następnie owijamy plastrem boczku. Umocowujemy go za pomocą wykałaczek. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie obficie polewamy piwem. Posypujemy majerankiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Na wierzchu układamy dowolna ilość kawałków papryki i cebuli. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na około 1,5 godziny. Na 20 minut przed końcem zdejmujemy przykrywkę, aby boczek się zarumienił. Gotowe!
Smacznego!!