Zakochałam się w tych chrupkach jak je tylko zobaczyłam u Sowy. Nie prezentują się może tak pięknie jak u niej, ale są bardzo smaczne. Wspaniała alternatywa na imprezy, np. dla wciągających i niezdrowych słonych orzeszków, ale nie tylko.
Składniki:
– 200 gramów ciecierzycy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól
– pieprz ziołowy
– ostra papryka
– tymianek
– bazylia
– oregano
– inne ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, następnie gotujemy przez około 2 godziny. Odsączamy, osuszamy i wkładamy do miseczki, w której uprzednio została wymieszana oliwa ze wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy.
Ciecierzycę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut.
Smacznego!