Po zrobieniu tej kaczki moja mama powiedziała: „Tylko Ty tam napisz, że to ja ją zrobiłam”. No to piszę: mama ją zrobiła 🙂 Ja natomiast przyczyniłam się do wyjedzenia części warzywnego farszu. Bo bardzo lubię pory 🙂
Składniki:
– 1 kaczka
– 1 por
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml. bulionu drobiowego
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki majeranku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstawiamy ją na 2 godziny w chłodne miejsce. Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy a następnie kroimy w słupki.
Cebulę i czosnek siekamy. Czosnek ucieramy dodatkowo z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy masło i podgrzewamy na nim cebulę z czosnkiem do zeszklenia (czosnek dodajemy trochę później, niż cebulę), następnie dodajemy pietruszkę, por, marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dusimy 15 minut.
Schłodzonym farszem napełniamy kaczkę i zszywamy ją nicią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 1,5 godziny.
Co kilkanaście minut polewamy ją bulionem a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.
Smacznego!
Ps. Przepis pochodzi z biedronkowej broszurki „Inspiracje na talerzu”
Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
Przepis wypróbowany, zapisany, na pewno jeszcze nie raz powtórzę. Wyszło pysznie!
Wygląda oszałamiająco! Świetnie przypieczona na złoty kolor, tak to jest przepis dla mnie;)