
Jak zrobić domowe bajaderki?
Bajaderki – składniki:
– 450 gramów ciast/ciastek (bez dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana), herbatników itp.
w moim przypadku był to czekoladowy biszkopt z zakalcem i nieudany spód do tarty
– niecałe pół szklanki mleka
– 1/4 szklanki cukru
– łyżka rumu
– 5-6 łyżek marmolady owocowej
– 3 łyżki śliwkowej Nutelli (lub kremu czekoladowego)
– 2 łyżki kakao
– 50 gramów masła
– pół szklanki rodzynek
dodatkowo:
– wiórki kokosowe lub/i siekane orzechy włoskie
– 250 gramów czekolady mlecznej
– 2 łyżki masła
Bajaderki – przygotowanie:
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut a następnie osączamy na sitku.
Ciastko kruszymy – ja zmieliłam je w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy mleko, rodzynki, marmoladę, kakao, krem czekoladowy i rum.
Cukier wsypujemy do garnuszka, dodajemy masło i stale mieszając roztapiamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy do pokruszonych ciastek. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Gdy masa jest już dobrze wymieszana i w miarę jednolita, formujemy średniej wielkości kulki (u mnie z podanych składników wyszło ich 34). Wkładamy je do lodówki.
W garnuszku w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło i mieszamy, aby się dobrze połączyły. Obtaczamy w nich bajaderki i posypujemy siekanymi orzechami lub wiórkami.
Smacznego!

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
Mnie do tej pory zdarza się zakupić bajaderkę w cukierni;)
Wyglądają obłędnie jeśli tak też smakują to…już mi ślinka cieknie na samą myśl!
Ja z ich smaku byłam w pełni zadowolona.