W ostatnim Hell’s Kitchen Wojciech Amaro powiedział, że nie lubi blogerów kulinarnych. A bo coś ugotują, nawet nie wiadomo czy samodzielnie, zrobią zdjęcie i się później mądrzą. Nie żebym się jakoś specjalnie zmartwiła, ale lekko się zablokowałam. Jak tu zrobić wpis o zwykłej paście jajecznej, napisać cokolwiek i o mądrzenie się nie być posądzonym? A napisać coś wypada, bo sam taki przepis suchy, bezuczuciowy, takie rzucenie w przestrzeń bloga: weźcie czterech jajków, ugotujta je, pokrojone wymieszajta z majonezem, to się jednak nie godzi. Pozostawiam więc Was i siebie z tą refleksją. Wszelkie wskazówki chętnie przyjmę. A tymczasem zostawiam przepis na pyszną i prostą, kanapkową pastę jajeczną ze szczypiorkiem. Kilka przepisów na inne pasty kanapkowe znajdziecie tutaj.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem – składniki:
– 4 jajka
– ok. 3 łyżki majonezu
– pół pęczka szczypiorku
– mała cebula
– sól i pieprz
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem – przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i siekamy bardzo drobno, ewentualnie mielimy w maszynce.
Dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz majonez.
Całość dokładnie mieszamy i dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy łyżkę majonezu.
Smacznego!