Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym – kolejne proste, tanie i smaczne danie do kolekcji. Oczywista propozycja dla wegetarian i odmiana dla mięsożerców. Smakują nie tylko na ciepło, ale również na zimno, więc z powodzeniem można je zabrać ze sobą do pracy i zjeść na obiad, np. ze świeżymi warzywami.
KOTLETY JAJECZNE:
Składniki:
– 5 jajek
– 2 obrane i ugotowane ziemniaki
– 1 łyżeczka koperku
– 2 łyżeczki śmietany
– sól i pieprz
– olej rzepakowy
Przygotowanie:
4 jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa i łączymy z jajkami. Dodajemy koperek, śmietanę, jedno surowe jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
SOS PIECZARKOWY
Składniki:
– 300 g. pieczarek
– 200 ml wywaru z warzyw
– 2 średniej wielkości cebule
– śmietana
– łyżka mąki ziemniaczanej
– odrobina oleju
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy na małym ogniu aż zmiękną. Śmietanę mieszamy dokładnie z wywarem warzywnym i mąką. Zalewamy pieczarki, zwiększamy ogień i często mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego!!