Buraczki zasmażane – składniki:
– pół kilo buraków
– duża cebula
– sok z cytryny
– sól i pieprz
– olej rzepakowy
Buraczki zasmażane – przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy, osuszamy o każdy zawijamy w folię aluminiową. Układamy je na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy, aż będą miękkie (w zależności od wielkości buraków może to zająć od 1,5 do 2,5 godziny).
Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika, rozwijamy z folii i studzimy. Następnie obieramy je i ścieramy na tarce o największych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją w garnku na oleju, aż będzie miękka. Następnie dodajemy starte buraki i wszystko zasmażamy razem przez kilka minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę.
Buraki podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu.
Smacznego!
Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
Bajka jednym słowem 🙂
najlpesze do obiadu:)