Wegański Quiche Lorraine, czyli tarta z boczkiem bez boczku

Ta tarta miała mi się nie udać. Albo inaczej: na pewnym etapie jej przygotowania byłam pewna, że nic z tego nie wyjdzie. Że będzie się rozpadać, rozłazić, że będzie niesmaczna. Całe wieki nie robiłam tart. Ani quich..ów? Quichy? Ani wytrawnych, ani słodkich. Ani tart wegańskich, ani takich wiecie – normalnych. 😉 A wegański, kruchy spód do tarty wegańskiej w ogóle robiłam po raz pierwszy. Wiele schodów i duża niespodzianka. Bo tarta okazała się być bardzo smaczna. I przypadkowo okazała się nie być ot, zwykłą, wytrawną tartą, ale wegańskim Quiche Lorraine.

Przepis

No dobra, słuchajcie. Wiadomo, że nie jest to klasyczny Quiche Lorraine. I to nie tylko przez oczywistą oczywistość, że nie ma w niej boczku. Ale dlatego, że np. dodałam tu zieleninę, której w tej klasycznej wersji nie ma. Ale odrobina zielonego nigdy nie zaszkodzi, c’nie? Ostatecznie wyszła mi bardzo smaczna wegańska tarta wytrawna. Pardą. No quiche, nie tarta, bo między jednym a drugim jest pewna różnica, więc tych nazw nie powinno używać się zamiennie (choć różnie z tym bywa). Ale ja używam. Jestem stara i szalona. Wolno mi.

PS Różnica między tartą a quiche leży w wypełnieniu, spód do tarty i do quiche może być taki sam.

Na wegański Quiche Lorraine składają się dość proste składniki. Takie, które RACZEJ nie powinny zaskoczyć żadnego weganina. Nie ma w niej szczególnych wymyślunków, które najpierw trzeba zguglować, a dopiero potem idzie się po nie do sklepu. Tofu to już standard w większych sklepach. Najwięcej trudności mogą sprawić płatki drożdżowe, choć tak jak mówiłam – wegan raczej nie zaskoczą. U mnie na wsi takich rzeczy oczywiście nie ma, ale zaopatruję się w nie, kiedy raz na jakiś czas wyskakuję do miasta.

Wegański Quiche Lorraine, czyli tarta z boczkiem bez boczku

Recipe by zielonykoperek.pl

Składniki:

  • Spód
  • – 350 gramów mąki pszennej

  • – 130 gramów zimnego wegańskiego masła (ja używam Ramy, ponieważ zawiera olej palmowy, ALE z certyfikowanego źródła)

  • – pół szklanki zimnej wody

  • – odrobina soli

  • – odrobina oleju do wysmarowania formy do tarty

  • Wypełnienie
  • – 480 gramów tofu (kostka – 200 g. tofu naturalnego i druga kostka – 180 g. tofu wędzonego)
    – 2 duże, czerwone cebule
    – 100 gramów mąki z ciecierzycy
    – 20 gramów płatków drożdżowych
    – pół szklanki mleka roślinnego – u mnie owsiane
    – 20 gramów skrobi ziemniaczanej
    – opcjonalnie czarna sól
    – pieprz
    – 3 łyżki prażonej cebuli
    – łyżka musztardy Dijon
    – 500 gramów szpinaku, garść jarmużu, można też zdecydować się albo na jedno, albo na drugie
    – 2 ząbki czosnku
    – oliwa do smażenia
    – 2 szczypty kurkumy
    – 3-4 łyżki orzechów nerkowca

Przygotowanie:

  • Mąkę wysypujemy na stół. Masło kroimy na kawałki i zaczynamy szybko zagniatać ciasto.
  • Stopniowo dodajemy wodę, zagniatamy aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, nie będzie się kruszyć, a składniki dobrze się połączą.
  • Ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut.
  • Formę do tarty smarujemy olejem
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na równej grubości placek
  • Wykładamy nim formę i nakłuwamy widelcem
  • Następnie kładziemy na nim papier do pieczenia i wsypujemy fasolę lub inny obciążnik.
  • Formę z ciastem wkładamy do lodówki, piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
  • Gdy piekarnik jest rozgrzany, wkładamy do niego spód. Pieczemy 15 minut.
  • Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą/obciążnikiem i dopiekamy kolejne 15 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy masę do wypełnienia quiche
  • Obraną i pokrojoną w pióra cebulę podsmażamy na dość dużej ilości oleju (no nie w głębokim tłuszczu, ale też nie na suchej patelni; u mnie było to około 5-6 łyżek.
  • Po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze dwie minuty. Następnie przekładamy do miski.
  • Na tej samej patelni dusimy szpinak z jarmużem. Gdy zmięknie i zmniejszy swoją objętość dodajemy go do miski z cebulą. Dodajemy również prażoną cebulę.
  • Do kielicha blendera wrzucamy tofu, mąkę, skrobię, kurkumę, płatki, musztardę i połowę mleka.
  • Blendujemy całość aby miała gładką konsystencję. W razie potrzeby dolewając mleko (jeśli masa będzie za gęsta).
  • Doprawiamy solą (czarną lub zwykłą i pieprzem).
  • Masę łączymy z cebulą i zieleniną.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na upieczony spód do tarty. Posypujemy orzechami nerkowca.
  • Quiche wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut
  • Wyjmujemy z piekarnika i nie kroimy przynajmniej przez pierwsze 10 minut

    SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *