Żeberka w miodzie to jedno z moich popisowych dań, które serwuję, gdy odwiedzają mnie goście. Choć sama wolę bardziej pikantne potrawy, to jednak takie żeberka i mi przypadły do gustu. Zwłaszcza, że dzięki miodowej marynacie za każdym razem mięso się fajnie przypieka i jest delikatnie chrupiące z wierzchu a miękkie w środku.
Ziemniaki pieczone w piekarniku – składniki:
– 2 czerwone cebule
– świeży tymianek
– pieprz i sól
– masło
Ziemniaki pieczone w piekarniku – przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i jeśli są średniej wielkości lub duże, kroimy na pół lub na ćwiartki. Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy łyżeczkę soli (1 łyżeczka na litro wody) i wrzucamy ziemniaki. Stawiamy na kuchence. Wodę doprowadzamy do wrzenia, a od momentu, gdy zacznie bulgotać ziemniaki gotujemy 5 minut, a następnie zdejmujemy z kuchenki i odcedzamy.
Ziemniaki obtaczamy w posiekanym tymianku, solimy, pieprzymy i wkładamy do blachy wysmarowanej masłem. Cebule kroimy w ósemki i układamy na ziemniakach. Ziemniaki pieczemy w temperaturze 200 st. przez ok. 40 minut, co jakiś czas polewając je tłuszczem z blachy (czas pieczenia zależy od rodzaju ziemniaków, należy kontrolować czy są już miękkie).
Żeberka w miodzie – składniki:
– kg. żeberek
– 6 łyżek miodu
– 100 ml ciemnego piwa
– sok z połowy cytryny
– 4 łyżki oliwy
– 6 ząbków czosnku
– 2 łyżeczki musztardy
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka soli
Żeberka w miodzie – przygotowanie:
Przygotowanie żeberek zaczynamy dzień przed planowanym obiadem. Mięso myjemy i osuszamy. Piwo, miód, sok z cytryny, musztardę, zmiażdżony czosnek, paprykę, sól i pieprz łączymy w misce. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia, wyjęte z zalewy żeberka obsmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie (ok. 4 minuty z każdej strony), po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Zalewamy pozostałą marynatą oraz tłuszczem ze smażenia.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Żeberka pieczemy w i przez godzinę. Następnie zdejmujemy pokrywkę z naszego naczynia i pieczemy jeszcze 30 minut.
Upieczone żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Mmmmm…żeberka idealne 🙂