Pyszna!!
Naprawdę pyszna propozycja nie niedzielny obiad. Nie wiem czy to
zasługa serka topionego, warzyw, przypraw czy wszystkiego, ale jem aż
uszy mi się trzęsą.
Naprawdę pyszna propozycja nie niedzielny obiad. Nie wiem czy to
zasługa serka topionego, warzyw, przypraw czy wszystkiego, ale jem aż
uszy mi się trzęsą.
Cukinia w sosie serowym – składniki:
– duża cukinia
– czerwona papryka
– serek topiony
– 3 ząbki czosnku
– łyżka ziół prowansalskich
– łyżeczka suszonego chilli
– oliwa
Cukinia w sosie serowym – przygotowanie:
Warzywa
myjemy. Cukinię kroimy w 1 -cm plastry. Z papryki usuwamy gniazdo,
miąższ kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez
praskę.
myjemy. Cukinię kroimy w 1 -cm plastry. Z papryki usuwamy gniazdo,
miąższ kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez
praskę.
Na
dużej patelni podgrzewamy oliwę. Wkładamy cukinię plaster obok plastra.
Skrapiamy maggi i podsmażamy około 6 minut. Zmniejszamy ogień. Cukinię
odwracamy i ponownie skrapiamy maggi. Dodajemy czosnek i posypujemy
połową ziół prowansalskich. Chwilę podsmażamy.
dużej patelni podgrzewamy oliwę. Wkładamy cukinię plaster obok plastra.
Skrapiamy maggi i podsmażamy około 6 minut. Zmniejszamy ogień. Cukinię
odwracamy i ponownie skrapiamy maggi. Dodajemy czosnek i posypujemy
połową ziół prowansalskich. Chwilę podsmażamy.
Dodajemy
paprykę, serek pokrojony w kostkę i resztkę ziół. Dodajemy chilli.
Wlewamy troszkę wody i dusimy około 10 minut. Delikatnie mieszamy aby
ser się roztopił. Dusimy kolejnych kilka minut. Następnie zdejmujemy
pokrywkę i kilka minut odparowujemy.
paprykę, serek pokrojony w kostkę i resztkę ziół. Dodajemy chilli.
Wlewamy troszkę wody i dusimy około 10 minut. Delikatnie mieszamy aby
ser się roztopił. Dusimy kolejnych kilka minut. Następnie zdejmujemy
pokrywkę i kilka minut odparowujemy.
Można podawać z kaszą, ryżem lub ciemnym makaronem.
Smacznego!