Chociaż robienie przetworów wymaga dużo pracy, mają one swój plus. Jesienią czy zimą wystarczy zejść do spiżarni czy piwnicy po wybrany słoik, w którym zamknięte jest lato.
Dziś przepis na jabłka – papierówki, przywiezione od cioci Heli z Pobikier. Można ich użyć jako dodatku do szarlotki, ale także jako konfiturę, farsz do naleśników etc.
Jabłka prażone do szarlotki – składniki:
– jabłka
– cukier
– cynamon
Jabłka prażone do szarlotki – przygotowanie:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Następnie należy je zetrzeć na tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Wkładamy je do dużego garnka i parzymy na małym ogniu ok 0,5 godziny, w tym czasie często mieszając i rozcierając owoce.
Dodajemy cukier i cynamon wg własnego uznania i trzymamy jeszcze na gazie około 10 minut.
Gorące jablka wkladamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Przy większej ilości cukru jabłka nie wymagają pasteryzowania.
Smacznego!
Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.