Jajka sadzone zapiekane z makaronem – składniki:
– makaron ciemny, pełnoziarnisty (ja wykorzystałam pół opakowania)
– 6 jajek
– masło
– sól, pieprz
– ser gouda
Jajka sadzone zapiekane z makaronem – przygotowanie:
Makaron gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i polewamy zimną wodą, żeby się nie sklejał. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy warstwę ostudzonego makaronu. Jajka myjemy i wbijamy na patelnię, na rozgrzane masło, jedno obok drugiego (jeśli patelnia jest mała, możemy to robić na dwie tury, np. po 3 jajka). Smażymy powoli około 2 minut. Jajka należy delikatnie posolić. Jak tylko białko się zetnie, zdejmujemy jajka łopatką i ukladamy na makaronie. Zalewamy gęstym sosem pomidorowym, a z wierzchu posypujemy serem.
Wstawiamy do gorącego piekarnika na około 5 – 7 minut i wyjmujemy, gdy ser się zarumieni.
Porcja na 4 osoby.