Zawsze wydawało mi się, że zrobienie czegoś takiego jak lemon curd, musi być bardzo skomplikowane. Okazuje się, że nie jest.
Lemon curd zrobiłam z myślą o cytrynowych cupcakes, na które przepis dostałam od mojej psiapsióły które mam zamiar dziś przygotować. Ale taki cytrynowy krem można wykorzystać do innych rzecz, deserów, ciast itp.
Lemon curd – składniki:
– sok wyciśnięty z 4 cytryn i skórka z nich otarta (w przepisie są 3 cytryny, ale ja dodałam jeszcze jedną)
– 2 żółtka
– 2 jajka
– 200 g. cukru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– łyżka oliwy
Lemon curd – przygotowanie:
Składniki (oprócz oliwy) mieszamy w garnuszku, a następnie podgotowujemy na małym ogniu około 3 minuty, często mieszając. Masę blendujemy i dodajemy łyżkę oliwy. Ponownie gotujemy około 2 minuty, często mieszając.