Kolejna porcja przetworów na zimę – moje ulubione ogórki meksykańskie w zalewie o obłędnym zapachu i smaku.
Meksykańskie ogórki w słoiku – składniki:
– 4 kg. ogórków
– 8 łyżek soli
– 2 łyżki chili
– 1/2 szklanki oleju
– główka czosnku
– 1/5 szklanki octu spirytusowego
– 1/2 kg. cukru
– 6 liści laurowych
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 3 łyżki gorczycy
– łyżka słodkiej mielonej papryki
Meksykańskie ogórki w słoiku – przygotowanie:
Zaczynamy od porządnego wyszorowania ogórków. Następnie kroimy je na plastry 2 cm. grubości. Oprószamy je solą i odstawiamy na 12 godzin, od czasu do czasu mieszając.
Po upływie wyznaczonego czasu gotujemy olej i gorącym polewamy ogórki. Dodajemy zmiażdżony czosnek, chilli, paprykę, liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie i dokładnie mieszamy. Ocet gotujemy z cukrem mieszając, aż cukier się rozpuści. Taką zalewę wlewamy do ogórków i odstawiamy wszystko na kolejne 12 godzin.
Po tym czasie przekładamy ogórki z zalewą do słoików.
Gotowe!