Wszyscy znamy bardziej wyrafinowane potrawy niż mielonka 🙂 Ale mimo wszystko wiele osób ją lubi. A jeśli tak, to warto zainteresować się tym, jak zrobić ją samodzielnie. Już kilkakrotnie pisałam o wyższości tego, co przygotowujemy w domu, nad tym, co kupujemy w różnych puszkach i słoikach. W przypadku mielonki macie pewność, że to 100% mięsa, a nie inne, dziwne rzeczy.
Składniki:
– mięso mielone
– czosnek
– sól peklowa
– pieprz
– majeranek
Przygotowanie:
Celowo nie podaję proporcji, bo każdy może je dobrać wg własnego uznania. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie mięso wkładamy do wyparzonych słoików i wstawiamy je do wrzątku. Pasteryzujemy przez 2 godziny, studzimy a następnie znowu pasteryzujemy przez 2 godziny. Po wystudzeniu pasteryzowanie jeszcze raz powtarzamy.

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.