Składniki:
– 1,5 puszki masy kajmakowej
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– pół szklanki cukru
– 3 łyżki masła
– 1 szklanka maślanki
– 1 jajko
– sos czekoladowy (ja użyłam gotowego, “kupnego”)
Przygotowanie:
Puszki z masą kajmakowa wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy około godziny. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia (uważajcie przy otwieraniu puszki, może prysnąć). Zawartość jednej z nich przekładamy do miski, dodajemy maślankę, roztopione masło, jajko i mieszamy. Wszystkie suche produkty (mąka, sól, proszek, cukier) mieszamy w drugiej misce. Następnie mokre produkty łączymy z suchymi mieszamy, ale niezbyt dokładnie, dobrze, jeśli pozostaną grudki.
Masę przelewamy do papilotek umieszczonych a muffinowej formie i wstawiamy do piekarnika (190 stopni) na 20 minut. Następnie na 5 minut włączamy termoobieg.
Babeczki wyjmujemy i dekorujemy pozostałą masą kajmakową oraz sosem czekoladowym.