Ogórki z kurkumą – składniki:
– 5 kg. ogórków
– 6 szkl. wody
– 1 łyżeczka gorczycy
– kilka liści selera
– 1 szkl. octu
– 400 g. cukru
– 1 cebula
– 3 łyżeczki soli
– 150 g. kurkumy
Ogórki z kurkumą – przygotowanie:
Ogórki
obieramy ze skórek, a następnie kroimy w talarki lub słupki. Z wody,
octu, cukru, kurkumy i soli robimy zalewę. Na dnie słoików układamy
liście selera i posypujemy gorczycą. Następnie wkładamy ogórki, a na ich
wierzchu układamy plasterki cebuli. Gotowe słoiki zalewamy zimną wodą,
a następnie gotujemy przez 10 minut.
obieramy ze skórek, a następnie kroimy w talarki lub słupki. Z wody,
octu, cukru, kurkumy i soli robimy zalewę. Na dnie słoików układamy
liście selera i posypujemy gorczycą. Następnie wkładamy ogórki, a na ich
wierzchu układamy plasterki cebuli. Gotowe słoiki zalewamy zimną wodą,
a następnie gotujemy przez 10 minut.
Ogórki powinny stać w słoikach co najmniej 2 tygodnie.
Smacznego!