Oto pyszny sernik jagodowy, na który miałam chrapkę już od dłuższego czasu i w końcu miałam “chwilę” żeby go zrobić. Juhuuu.
Smerfny sernik jagodowy – składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm.):
spód:
– 150 g. ciastek maślanych
– tabliczka białej czekolady
- 70 g. rozpuszczonej margaryny
masa:
– 800 g tłustego twarogu
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– pół opakowania cukru waniliowego
– 250 g. cukru pudru
– 4 jajka
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1,5 łyżki soku z cytryny
– 250 g. jagód
polewa:
– 300 ml. śmietany 12% lub 18%
– 3 łyżki cukru pudru
Smerfny sernik jagodowy – przygotowanie:
Ciastka kruszymy, dodajemy do niej startą na tarce jarzynowej czekoladę i mieszamy z roztopiona margaryną. Na spodzie tortownicy wyłożonej folia aluminiową umieszczamy ciastkową masę, ugniatamy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.
Twaróg przekręcamy przez maszynkę przynajmniej dwukrotnie. Miksujemy go z cukrem pudrem, mąką, aromatem i cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy rozdrobione blenderem jagody i znowu miksujemy. Dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Wykładamy wszystko na schłodzony spód.
Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Po 60 minutach wyjmujemy sernik z piekarnika i smarujemy go śmietanową polewą. Pieczemy go jeszcze przez 10 minut. Po uplywie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy aż sernik wystygnie. Chłodny wstawiamy do lodówki na 10 godzin.
Smacznego!