Kolorowy pasztet warzywny

Znam kilka osób, które nie lubią warzyw. I zupełnie ich nie rozumiem 🙂 Nie będę powtarzała znanych wszystkim tez o tym, jak zdrowe są warzywa, jak dla nas dobre, jak dużo mają witamin. To ważne, jednak ja warzywa lubię głównie dlatego, że najzwyczajniej w świecie, są smaczne. I to właśnie o nich rozmawiałam dziś w radiowej audycji Czas Skowronków. A przy tej okazji powstał kolorowy pasztet warzywny ze szpinaku, papryki i marchwi.
I teraz uwaga. Podaję 2 proporcje składników. Jedne z książki (“Wielka kolekcja kulinarna. Przekąski i przystawki”), z której pochodzi przepis. W nawiasie takie, które moim zdaniem faktycznie należy zastosować.
Ja robiłam wg. proporcji książkowych i zostało mi baaaaaaardzo dużo masy śmietanowo-jajecznej. Gdybym faktycznie dodała jej do warzyw tyle, ile było w przepisie oryginalnym, pasztet nie byłby pasztetem, tylko pieczoną omletozupą o niezidentyfikowanym kolorze 🙂
Składniki:
– 1/2 kg marchwi
– 1/2 kg żółtej papryki
– 1/2 kg szpinaku
– 2 duże ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 2 łyżki utartego parmezanu 
– 1/4l śmietany 30 % (szklanka śmietany)
– 6 jajek (1 jajko)
– 1/2 szklanki mąki (1/4 szklanki mąki, nawet troszkę mniej)
– 1/2 kostki masła (1/4 kostki masła)
– sól i pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Warzywa gotujemy w oddzielnych garnkach, w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Oddzielnie miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, stopione i przestudzone masło i lekko ubitą śmietanę. Masę jajeczną dodajemy w równych częściach do zmiksowanych warzyw. Masę szpinakową doprawiamy przeciśniętym czosnkiem. Do masy z papryki dodajemy imbir, a do marchwi parmezan. Podłużną formę wykładamy folią, wkładamy kolejne warstwy pasztetu. Przykrywamy folią i pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 200stopni przez ok. 1,5h. Po wystygnięciu schładzamy 4 godziny w lodówce. Podajemy z ostrym sosem chrzanowym lub sosem majonezowym z czosnkiem. 
Smacznego!
Kolorowy pasztet warzywny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *