Kocham czosnek. A brokuły też są niczego sobie. Czosnek mam w domu zawsze. Brokuły miałam tak przy okazji. Złożyło się też szczęśliwie, że w gazetce: „Przyślij przepis. Krzyżówki” znalazłam taką oto propozycję na pastę kanapkową. Zastrzegam, że przy takiej ilości czosnku jej jedzenie lepiej zostawić sobie na dni wolne od pracy…jeśli wiecie o czym mówię 😉
Pasty kanapkowe – pasta brokułowo-czosnkowa – składniki:
– jeden brokuł
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki musztardy francuskiej
– 2-3 łyżki majonezu
– pieprz ziołowy
Pasty kanapkowe – pasta brokułowo-czosnkowa – przygotowanie:
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Wystudzone różyczki brokuła rozdrabniamy widelcem, łączymy z czosnkiem a następnie dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy pieprzem do smaku i gotowe.
Smacznego!

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.