gniazda z ciasta francuskiego – składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– słoik dżemu malinowego
– tabliczka białej czekolady
– 2-3 banany
– opcjonalnie 2 łyżki masła
– jajko
gniazda z ciasta francuskiego – przygotowanie:
Ciasto francuskie odwijamy i wycinamy z niego kwadraty, o bokach ok. 8-10 centymetrowych. Foremki na muffinki smarujemy cienką warstwą masła, aczkolwiek ja mam takie, które pokryte są jakąś nieprzywieralną, magiczną warstwą, więc z masła zrezygnowałam. Każdy kwadrat z ciasta francuskiego umieszczamy w zagłębieniu foremki i delikatnie przyciskamy je do boków.
Do środka wrzucamy pokrojone banany, posiekaną czekoladę a całość dopełniamy ok. 2-3 łyżkami dżemu. Wystające z foremki ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem.
Gniazda wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i pieczemy ok. 20-25 minut.
Tak przygotowane ciastka smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Smacznego!

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.