Brioszki ze śliwkową nutellą i kokosem

Brioszki – do tej pory miałam z nimi styczność (jeśli tak to można nazwać), jedynie wtedy, gdy oglądałam jedną z moich ulubionych scen w “Dniu Świra”:
-Sylwuniu! Synuniu, w kuchni masz brioszki ci kupiłam
czekoladowe, na kolację. Mama ci kupiła, z czekoladą.
– Mama ci brioszki kupiła.
– Brioszki!
– Brioszki? Na kolację? Ty chyba masz coś z głową?

Poza tym, nie wiedzieć czemu, myślałam, że brioszki muszą być trudne do zrobienia. W jakim byłam błędzie! Robi się je naprawdę prosto, bo to w zasadzie takie nasze (choć francuskie) bułeczki z ciasta drożdżowego, a raczej drożdżowo-maślanego, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Tradycyjne brioszki piecze się w foremkach na babeczki, łącząc dwie kule ciasta: większą i mniejszą. Ja akurat na podorędziu form do babeczek nie miałam, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby brioszki miały inny kształt. Wykorzystałam domową nutellę ze śliwek i wiórki kokosowe, ale możecie wykorzystać inne przetwory lub w ogóle z nadzienia zrezygnować.

Brioszki ze sliwkowa nutella i kokosem

Brioszki ze śliwkową nutellą – składniki:

– 40 g. świeżych drożdży
– pół szklanki mleka (ok. 100 ml) 
– ok 400 g. mąki
– 4 łyżki cukru
– 80 g masła 
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– 3 jajka w temp. pokojowej
– łyżeczka esencji waniliowej
– szczypta soli
– 350 g. śliwkowej nutelli lub innego dżemu
– szklanka wiórków kokosowych
– rozkłócone jajko do posmarowania wierzchu brioszek
– mąką do posypania stolnicy w czasie wałkowania ciasta
– łyżka masła do wysmarowania tortownic

Brioszki ze śliwkową nutellą – przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzewamy w garnuszku i przelewamy do plastiowej lub szklanej miski. Dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i mieszamy drewnianą łyżką, aż się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy przesianą mąkę, roztopione wcześniej i ostudzone masło, sól, śmietanę, jajka, esencję. Przez 20 minut energicznie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy ją do miski, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po wyznaczonym czasie ciasto “odgazowujemy”, uderzając w nie pięścią i przez chwilę ponownie wyrabiamy. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 45×65 cm.
Otrzymany w ten sposób placek smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Powstałą “roladę” kroimy na części/plastry szerokości 3-4 cm.
Takie bułeczki układamy w tortownicach wysmarowanych masłem (w ten sposób) Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 30 minut.

Wyrośnięte brioszki smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 40 minut.
Smacznego!!
Brioszki ze sliwkowa nutella i kokosem
Brioszki ze sliwkowa nutella i kokosem

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *