
Sałatka z makaronu z tapioką i brokułem – składniki:
– 200 g. makaronu ryżowego z tapioką (np. takiego)
– 1 brokuł
– 2 kolby kukurydzy
– 1 duża, czerwona cebula
– majonez (np. taki)
– sól i pieprz
Sałatka z makaronu z tapioką i brokułem – przygotowanie:
Z kukurydzy za pomocą ostrego noża zdejmujemy (czy jak kto woli – odcinamy) ziarenka. Wrzucamy je do gorącej, lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i również gotujemy, aż będzie miękki, ale nierozgotowany – musi zachować sprężystość. Odcedzamy.
Makaron łamiemy na mniejsze części i moczymy we wrzątku kilka minut. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, dodajemy kilka łyżek majonezu i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku i ponownie dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do salaterki.
Smacznego!

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
czy moze byc kukurydza konserwowa?
Oczywiście może, lecz wtedy nie będzie to danie bezglutenowe. Jeśli nie jest to problem, to kukurydza z konserwy też się świetnie sprawdzi.
Wypróbowałam, polecam 🙂 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂
Wzajemnie, wszystkiego dobrego!