To podobno normalne, zgodne z naszą zwierzęcą naturą – zimą rzadziej mamy ochotę na lekkie potrawy. Jemy bardziej tłusto, wysokoenergetycznie, aby wytworzony pod wpływem takiego jadła tłuszczyk dał nam ciepło. Jednak czym innym jest kulinarny zew natury, a czym innym zdrowy rozsądek. Bo i on, mimo srogich mrozów, czasem dochodzi do głosu, mówiąc: “Stop! dość smażenia, dość ciężkostrawnego jedzenia. Może dla odmiany zjadłaby panienka jakąś sałatkę”. To panienka je. Inspiracją dla ostatniej sałatki, był dla mnie (oprócz wspomnianego, zdroworozsądkowego głosu) słoiczek różowego pieprzu. Mogłam go wykorzystać albo do przygotowania czegoś słodkiego (bo różowy pieprz nadaje się doskonale do połączenia go np. z białą czekoladą) lub w końcu, dla odmiany, dla czegoś lekkiego i szybkiego w przygotowaniu. I w ten oto sposób powstała sałatka z mozzarellą, jajkiem i różowym, marynowanym pieprzem.
Sałatka z mozzarellą, jajkiem i różowym pieprzem – składniki
– główka sałaty lodowej
– 3 jajka
– kulka sera mozzarella
– pół szklanki zielonych oliwek
– 2 pomidory
– 8 ziarenek różowego, marynowanego pieprzu
sos
– 6 łyżek oleju z pestek winogron
– łyżka soku z cytryny
– pół pęczka zielonego koperku
– szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu
Sałatka z mozzarellą, jajkiem i różowym pieprzem – przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Sałatę lodową myjemy, osuszamy i rwiemy jej liście na mniejsze części.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy jajka, oliwki, umyte i pokrojone w ósemki pomidory, pokrojoną w plasterki mozzarellę i różowy pieprz. Całość polewamy sosem, dokładnie mieszamy i przekładamy do salaterki.
Smacznego!!
smacznie wygląda:)