
Gunkan – składniki:
– szklanka ryżu do sushi
– 3 płaty nori
– 8-10 paluszków surimi
– zielony kawior
Gunkan – przygotowanie:
Ryż do sushi przygotowujemy zgodnie z tym przepisem.
Paluszki krabowe kroimy w plasterki.
Płaty nori dzielimy na pasy o szerokości około 3 centymetrów.
Na zwilżonej dłoni układamy niewielką porcję ryżu i formujemy ją, aby uzyskała kształt płaskiego wrzeciona.
Tak przygotowany ryż owijamy paskiem wyciętego wcześniej nori.
Mokrym palcem zwilżamy brzegi nori i sklejamy je ze sobą
Powstały w ten sposób koszyczek/łódeczkę zapełniamy do 3/4 wysokości, pokrojonymi paluszkami surimi, a następnie całość dopełniamy zielonym kawiorem.
Gotowe! Prawda, że prosto? Zazwyczaj ryż w gunkan maki smarujemy cienką warstwą wasabi, jednak w tym konkretnym przypadku nie było takiej konieczności, ponieważ zielony kawior, to kawior, który ma już dodatek wasabi.
Tak przygotowane gunkan maki podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Smacznego!

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
Słońce, a tu nie myślałaś czasem o innym składniku niż ryż: "Zazwyczaj ryż w gunkan maki smarujemy cienką warstwą ryżu"?
haahhahaaaa, faktycznie :))) Dziękuję 🙂
Wydaje się bardzo proste i pyszne;)
wygląda świetnie:)
Dziękuję 🙂