Na gofry biszkoptowe łasiłam się od dłuższego czasu. W swoim życiu gofrów zjadłam sporo, ale żaden z nich nie był gofrem biszkoptowym. Choć wiem, jak smakuje biszkopt, to nie mogłam go sobie wyobrazić w połączenie z goframi. Muszę przyznać, że smak jest ciekawy. Wszystko jest oczywiście kwestią gustu. Gofry biszkoptowe moim zdaniem są smaczne, choć częściej jednak będę robiła gofry wg stuletniej receptury. O czym trzeba pamiętać przygotowując gofry biszkoptowe? Nie należy ich trzymać w gofrownicy zbyt długo, bo mogą wyjść zbyt twarde. Po drugie takie gofry same w sobie są dość słodkie, więc jeśli nie lubicie przesadnej słodyczy, możecie podać je np. w towarzystwie kwaskowatego kiwi lub frużeliny ze śliwek. Wielbiciele słodkości mogą natomiast podawać je tradycyjnie z bitą śmietaną, cukrem pudrem i innymi dodatkami.
Gofry biszkoptowe – składniki na 14 gofrów:
– 5 jajek
– 1/2 szklanki mąki
– 170 g. roztopionej margaryny
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 8 łyżek cukru
– skórka starta z jednej cytryny
Gofry biszkoptowe – przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przestudzoną, roztopioną margarynę i wszystko razem miksujemy jeszcze chwilę.
Ubijamy białka na sztywną masę i wraz ze starta skórką z cytryny, dodajemy je do żółtek. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Porcje gotowego ciasta przekładamy na rozgrzaną gofrownicę.
Gofry biszkoptowe podajemy z ulubionymi dodatkami.
Z bitą śmietaną? Już mi ślinka leci!
zjadłabym:)
Polecam!