
Gofry biszkoptowe – składniki na 14 gofrów:
– 5 jajek
– 1/2 szklanki mąki
– 170 g. roztopionej margaryny
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 8 łyżek cukru
– skórka starta z jednej cytryny
Gofry biszkoptowe – przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przestudzoną, roztopioną margarynę i wszystko razem miksujemy jeszcze chwilę.
Ubijamy białka na sztywną masę i wraz ze starta skórką z cytryny, dodajemy je do żółtek. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Porcje gotowego ciasta przekładamy na rozgrzaną gofrownicę.
Gofry biszkoptowe podajemy z ulubionymi dodatkami.

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
Z bitą śmietaną? Już mi ślinka leci!
zjadłabym:)
Polecam!