Pikantne żeberka w ostrej marynacie – składniki:
– kilogram żeberek wieprzowych
– olej rzepakowy do smażenia
marynata
– 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
– łyżeczka ostrej papryki w proszku
– płaska łyżeczka czosnku granulowanego
– 1/4 szklanki piwa
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 2 łyżki miodu
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– pół łyżeczki soli
– 2 łyżki sosu sojowego
Pikantne żeberka w ostrej marynacie – przygotowanie:
Żeberka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na kawałki.
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Przelewamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone żeberka i obtaczamy je ze wszystkich stron w marynacie. Odstawiamy je do lodówki na 10 godzin, co jakiś czas obracając, aby każda strona żeberek była pokryta marynatą.
Żeberka wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem.
Na patelni podgrzewamy mocno 4-5 łyżek oleju rzepakowego. Obsmażamy na nim żeberka z każdej strony, aż będą rumiane.
Podsmażone mięsa wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałym z ich smażenia tłuszczem oraz marynatą. Przykrywamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Co jakiś czas, podczas pieczenia, mięso obracamy na drugą stronę i polewamy tłuszczem, który się wytworzył. Pieczemy 90 minut.
Po półtorej godziny zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 15 minut, aż żeberka się zarumienią.
Smacznego!
No nareszcie! Od dawna szukałam dobrego przepisu na żeberka a tu proszę! Coś wspaniałego! Będę mogła błysnąć przed znajomymi!
Polecam, znajomi na pewno będą zadowoleni.