
Pesto z liści rzodkiewki – składniki:
– 4-5 solidnych garści liści rzodkiewki
– 3 garście orzeszków ziemnych (niesolonych)
– ok. 120 g. sera korycińskiego
– ok. pół szklanki oleju rzepakowego
– ząbek czosnku
– sok z cytryny
– opcjonalnie sól i pieprz
Pesto z liści rzodkiewki – przygotowanie:
Liście rzodkiewki dokładnie płuczemy. Wrzucamy do blendera. Dodajemy czosnek, pokrojony na kawałki ser, olej.
Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty. Również dorzucamy do blendera.
Wszystko miksujemy na pastę.
Przekładamy do miski i dodajemy do smaku sok z cytryny i ewentualnie sól i pieprz.
Pesto z rzodkiewki możemy podawać do ugotowanego makaronu lub jako dodatek do chleba.
Smacznego!

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
No,no,królik będzie musiał się podzielić swoim jedzonkiem.No ale takie pesto warte poswiecen(to moje zdanie,nie królika).
o ciekawe myślałam, że liście z rzodkiewki nie nadają się do jedzenia:)
Kiedyś myślałam podobnie i byłam bardzo mile zaskoczona.