
Jak zrobić domowe pesto?
Pesto z natki marchewki – składniki:
– około 5 garści poszatkowanej natki marchewki
– 40 gramów parmezanu
– pół szklanki orzechów nerkowca
– ząbek czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz
– pół szklanki oleju rzepakowego
Pesto z natki marchewki – przygotowanie:
Opłukaną, osuszoną i wstępnie poszatkowaną natkę marchewki wrzucamy do blendera. Dodajemy pokrojony parmezan, uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, obrany czosnek i olej. Włączamy blender i miksujemy składniki, aż powstanie pasta.
Tak przygotowane pesto przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i gotowe!
Smacznego!

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
ciekawy pomysł:)
…i smaczny. Polecam.