Tradycyjne pierogi leniwe

Klasyczne pierogi leniweOstatnio miałam wielką ochotę na pierogi. Tylko nie chciało mi się ich robić. Cóż lepiej pasuje w takiej sytuacji, jeśli nie pierogi leniwe? Fakt, pierogi leniwe trochę kojarzą mi się z jedzeniem ze szkolnej stołówki, ale w przeciwieństwie do wielu innych dań, na szczęście nie negatywnie. Tylko się zastanawiam, komu przyszło do głowy, aby tę potrawę nazywać pierogami, kiedy nie ma z nimi nic wspólnego? Że leniwe, to rozumiem – dość proste i szybkie w przygotowaniu, do tego w trakcie gotowania leżą tak sobie na wodzie, pływają po jej wierzchu, jakby to były wczasy all inclusive i tylko drinka z palemką im brakuje. Mimo wszystko już prędzej nazwałabym je serowymi kopytkami, niż pierogami…

Klasyczne pierogi leniwe – składniki (4 osoby):

– 700 g. ziemniaków
– 300 g. półtłustego twarogu
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– jajko
– 3 łyżki mąki pszennej
– sól i pieprz
+ ewentualnie mąka do podsypywania
do podania
– śmietana 18%
– cukier
– cynamon

Klasyczne pierogi leniwe – przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy.
Chłodne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również ser.
Zmielone ziemniaki i ser łączymy w jednej misce. Dodajemy jajko, mąki i dokładnie mieszamy.
Masę serowo-ziemniaczaną doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dzielimy ją na kilka części. Każdą część formujemy na stolnicy (posypanej mąką) w wałek o średnicy około 2 centymetrów i delikatnie spłaszczamy. Nożem odcinamy ukośne kawałki.
Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez około 2 minuty, od momentu ich wypłynięcia na wierzch.
Odcedzamy w wody i podajemy gorące ze śmietaną, posypane cukrem i cynamonem.
Smacznego!
Klasyczne pierogi leniwe

1 Comment

  1. Anonimowy

    Mnie tam zadne kopytka,pierogi nigdy się nie udaja,ale jestem uparta i zrobię jeszcze jedno podejscie.Trzymaj kciuki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *