
Dżem gruszkowy z wanilią – składniki:
– 2 kilogramy gruszek
– około 400 gramów cukru (można mniej lub więcej w zależności od indywidualnych upodobań)
– 3 laski wanili
– opcjonalnie 2 łyżeczki esencji waniliowej
Dżem gruszkowy z wanilią – przygotowanie:
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na pół. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy gruszki w kostkę.
Przekładamy je do miski, zasypujemy cukrem i mieszamy. Odstawiamy na 6-8 godzin, co jakiś czas całość przez chwilę mieszając, aby gruszki puściły sok.
Po wyznaczonym czasie gruszki wraz z sokiem przekładamy do garnka. Stawiamy na niewielkim gazie i często mieszając. Dżem smażymy w ten sposób przez dwie godziny, następnie zestawiamy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.
Następnego dnia garnek z dżemem ponownie stawiamy na ogniu.
Wanilię kroimy na pół i wydłubujemy z nich ziarenka i wrzucamy do dżemu. Dodajemy również same przekrojone laski. Ja dodałam również esencję waniliową.
Dżem smażymy do momentu, aż zgęstnieje – u mnie zajęło to około półtorej godziny.
Gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 5 minut. Słoiki wyjmujemy, stawiamy do góry dnem pod kocem i czekamy, aż dżem w ten sposób ostygnie.
Smacznego!

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
Gruszki i wanilia, rewelacyjne połączenie. 🙂
Świetny pomysł! Ostatnio jestem fanką wszelkich past i dodatków a dżemu nigdy jeszcze nie robiłam
Dla gruszek mogłabym zgrzeszyć a w połączeniu z wanilią.. pewnie niebo 😉