Grzane wino z pomarańczą – składniki
– butelka czerwonego wina – u mnie zawsze wytrawne ewentualnie półwytrawne
– 2 pomarańcze
– kilka ziaren kardamonu lub szczypta mielonego
– kora cynamonu lub około łyżeczki mielonego
– skórka starta z jednej, sparzonej cytryny
– kilkanaście goździków
– 3-2 łyżki miodu (jeśli używacie wina słodkiego, miód możecie pominąć)
Grzane wino z pomarańczą – przygotowanie:
Pomarańczę dokładnie szorujemy, sparzamy wrzątkiem i kroimy na kawałki.
Wino przelewamy do garnka i dodajemy wszystkie składniki, wraz z pomarańczą.
Ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy mieszając, aby miód się rozpuścił.
Nie dopuszczamy do zagotowania wina.
Następnie grzane wino rozlewamy do szklanek, kubków czy czegokolwiek, przecedzając je przez sitko.
Smacznego!!
To jest to, co za każdym razem pobudza moje zmysły 🙂
Ach i ja mam podobnie!
Zima nie daje za wygraną, mają być jeszcze mrozy do -15 stopni! Taki grzaniec to lekarstwo dla ciała i duszy.
w zimie jedyny alkohol, który pijam to właśnie grzane wino 🙂
Nooo! Dobre na zimę.Dobre na chandrę. Ale czy pomoże na chandrę zimą??!!!
Uwielbiam!!!!