Hola amigos! Macie takie dania, potrawy, napoje czy cokolwiek innego, czego kiedyś nie lubiliście jeść/pić, a dziś należą do Waszych kulinarnych ulubieńców? U mnie taka lista jest dość długa i do tej pory znalazły się na niej między innymi: zielone oliwki, anchois, zielona herbata, sok pomidorowy, mango, krewetki, a jakiś rok temu dołączyło do nich awokado. Lubię je jeść tak po prostu, pokrojone na kawałki. Czasem dodaję do sushi, a ostatnio upodobałam sobie również w postaci dipu, który jem z domowymi nachos lub frytkami. Dip z awokado nazywany jest również (a raczej przede wszystkim) guacamole. To meksykańska salsa i dziś proponuję Wam jej zbliżoną do klasycznej* wersję. Możecie ją dodatkowo wzbogacić np. o paprykę chili, oliwę czy pomidory.
* klasyczne/tradycyjne guacamole opiera się wyłącznie o awokado, sok z limonki oraz sól
Dip z awokado (guacamole) – składniki:
– 2 duże, dojrzałe awokado
– sok z limonki
– 1/2 bardzo drobno posiekanej cebuli
– zmiażdżony ząbek czosnku
– łyżka świeżej, posiekanej kolendry
– sól
Dip z awokado (guacamole) – przygotowanie:
Awokado kroimy wzdłuż na pół, a następnie przekręcamy, aby rozdzielić obie połowy. Pestkę wyciągamy nabijając ją na czubek noża.
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do plastikowej lub szklanej miski i polewamy sokiem z limonki.
Następnie rozgniatamy je widelcem do uzyskania masy o zadowalającej nas konsystencji. Dodajemy kolendrę, czosnek i cebulę – wszystko razem mieszamy.
Gotowe awokado przekładamy do naczynia. Dip możemy posypać z wierzchu posiekaną kolendrą.
Podajemy np. z domowymi nachos.
Smacznego!
Zawsze chciałam spróbować zrobić to guacamole, ale jakoś nigdy się za to nie zabrałam, chyba czas, aby w końcu wziąć awokado w swoje ręce 😀 A tak, w ogóle świetne zdjęcia 😀
Wygląda bardzo smakowicie 🙂 Świetna stylistka!
Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/
Extra fotki 🙂
Fajnie! Taka mała podróż do Meksyku w środku zimy! To jest to!
Choć ja bym i taką prawdziwą podróżą nie pogardziła.