Smażone banany z cynamonem – proste i szybkie w przygotowaniu: na deser, śniadanie lub słodką kolację. Ja raczej nieczęsto je słodkości. Z deserów preferuję placki ziemniaczane lub pierogi… Ale czasem… CZASEM nadchodzi krytyczny moment materii. I materia chce cukru. Znaczy ja. I wtedy materia sięga po zaledwie pięć składników, poświęca im 10 minut i smażone banany są gotowe.
Viola!
Smażone banany z cynamonem – składniki:
– 2 duże banany
– łyżka ksylitolu
– łyżeczka cynamonu
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– łyżeczka oleju kokosowego
Smażone banany z cynamonem – przygotowanie:
W miseczce mieszamy cynamon, ksylitol i gałkę muszkatołową.
Banany obieramy, kroimy na około półtora centymetrowe plastry. Obtaczamy je w cynamonowej mieszance.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Banany smażymy 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone osączamy na papierowym ręczniku i gotowe! Możemy podawać np. do gofrów.