Włoska frittata – hiszpańska tortilla, czyli obiad na szybko

Można zjeść smacznie, nie wydając przy tym wielkich pieniędzy na kawior, płetwy rekina, stek z kangura czy żabie udka. Co więcej, można zjeść smacznie, nie spędzając w kuchni wielu godzin. I nie mam tu na miejscu jedzenia na mieście czy na wynos. Hiszpańska tortilla/włoska frittata jest właśnie przykładem takiej smacznej potrawy, pomysłem na obiad szybki a przy tym tani. Można użyć różnych składników, ale podstawą tortilli/frittaty są jajka i ziemniaki (we Włoszech ewentualnie makaron). A skąd to niezdecydowanie w nazewnictwie? To nic skomplikowanego, ta sama potrawa,zrobiona z takich samych składników, inną nazwę nosi we Włoszech, inną w Hiszpanii. We Włoszech jest frittatą, a w Hiszpanii tortillą.

Włoska frittata/hiszpańska tortilla – składniki:

– 6 jajek,
– 3 ugotowane ziemniaki
– 1 cebula
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/2 żółtej papryki
– 1/2 pomidora
– sól, pieprz
– natka pietruszki
– szczypiorek
– starty ser żółty
– olej, najlepiej rzepakowy

Włoska frittata/hiszpańska tortilla – przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, po ok. 3 minutach dodajemy do niej paprykę. Po kolejnych 5 minutach dodajemy ziemniaki i pomidory. Jajka roztrzepujemy z posiekaną pietruszką, starkowanym na grubej tarce serem i doprawiamy pieprzem i solą.  Masą jajeczną rozlewamy na podsmażone warzywa. Smażymy na małym ogniu aż jajka zaczną się ścinać. Dobrze jest patelnię przykryć, aby ułatwić ścinanie. Frittatę odwracamy na drugą stronę za pomocą talerza i podsmażamy jeszcze minutę.
Gotową frittatę/tortillę posypujemy szczypiorkiem. 
Smacznego!!

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *