Od dawna marzyły mi się te ciasteczka. Nie wiedziałam jak smakują, ale najbardziej spodobało mi się w nich to, że są takie kolorowe i pozytywne. M&M’s można na nich układać w dowolny sposób:wszystkie w jednym kolorze, albo robić takie różnokolorowe „muchomorki”. Do tego ciastka wychodzą bardzo duże i jak je jem, to się czuję jakbym to ja była taka mała 🙂
Ciasteczka z M&M’s – składniki:
– 260 g. mąki pszennej
– 170 g masła – należy je wyjąć z lodówki na około 30 minut przed robieniem ciastek
– 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
– 140 g. brązowego cukru
– 120 g. białego cukru
– 1 jajko i 1 białko jajka w temp. pokojowej
– 2 szczypty soli
Ciasteczka z M&M’s – przygotowanie:
Masło wrzucamy do miski i ubijamy mikserem kilka minut, aż zrobi się puszyste. Dodajemy biały i brązowy cukier i wszystko razem miksujemy kilka minut, aż masa stanie się jednolita.
Następnie dodajemy jajko i białko i dalej wszystko przez chwilę ubijamy. Jako ostatnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy, aż wszystko ładnie i dokładnie się połączy.
Np. za pomocą zwykłej łyżki lub łyżki do nakładania lodów nabieramy porcje ciasta i układamy je na papierze do pieczenia. Papier powinien być rozłożony na ruszcie (takiej… hmmmm… blaszanej tacy, na której stawiamy przeważnie blachę z ciastem, gdy wstawiamy ją do piekarnika). Następnie ciastka delikatnie rozpłaszczamy dłonią, lekko zwilżoną wodą. Należy pamiętać o tym, że ciastka naprawdę bardzo zwiększają swoją średnicę, rozrastają się, więc nie należy układać ich blisko siebie i nie układamy też więcej, niż 6 ciastek jednocześnie. Na ich wierzchu układamy drażetki M&M’s.
Ciastka pieczemy przez około 15-18 minut w temp. 180 st.
Smacznego!
Ps. Przepis pochodzi z książki “The Oxford Companion to American Food and Drink” Andrew Smith