Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 1 papryka
– 1 duża marchew
– bułka tarta
– jajko
– sól
– pieprz
– chilli suszone
– zioła prowansalskie
– papryka słodka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i w całości tarkujemy na tarce o najmniejszych oczkach. Solimy ją i odstawiamy. Paprykę umieszczamy w gorącym piekarniku na około 10 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy z niej skórę. Kroimy w małą kosteczkę. Marchew gotujemy na parze a następnie tarkujemy na tarce jarzynowej. Cukinię odsączamy z wody, dodajemy do niej marchew i paprykę. Mieszamy. Dodajemy jajko, oliwę i przyprawy do smaku. Mieszamy ponownie. Następnie dodajemy około 0,75 szklanki bułki tartej, aby masa nie była zbyt mokra. W razie konieczności dosypujemy jeszcze trochę bułki.
Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na około 75 minut.
Smacznego!

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.